Home / Relatie de Cuplu / Nefericirea în relația de cuplu
Nefericirea in relatia de cuplu unmotiv.ro
Nefericirea in relatia de cuplu unmotiv.ro

Nefericirea în relația de cuplu

Nefericirea în cuplu a devenit o stare normală și necesară în orice relație. Din păcate, nu ar trebui să fie așa pentru nimeni, iar motivele nefericirii nu se află în comportamentul celui de lângă noi, ci în mintea și sufletul nostru.

Nevoia de iubire este una dintre cele mai importante nevoie ale noastre. Toată viața alergăm după iubire și credem că vom găsi partenerul care să ne ofere iubirea de care avem nevoie. De cele mai multe ori sfârșim în relații în care suntem nefericiți sau lângă partenerul greșit.
Așa cum am mai spus, în spatele alegerilor noastre se află experiențele noastre anterioare sau momente ce ne-au marcat copilăria. Ține de noi să conștientizăm alegerile și să ne întrebăm de ce am ales așa. Astăzi am să vă ofer 3 motive pentru care alegem relații nesătoase sau parteneri greșiți.

Motivul 1 – Stima de sine scăzută

Tot în copilăria noastră ni s-a implementat foarte bine în cap că nu e bine să ne iubim pe noi înșine. Toată această dragoste este narcisistă, motiv pentru care am început să ne sabotăm propria viața. Mereu am fost de părere că nu putem cere de la cineva să ne iubească, dacă noi nu suntem capabili de acest lucru. În momentul în care noi alegem să nu ne iubim, începem să ne punem piedici, să ne criticăm și evident nivelul stimei de sine scade.

Ajunși într-o relație, avem impresia că nu merităm ceea ce primim. Avem impresia că se stă cu noi din milă sau din interes. Plecând de la toate aceste gânduri suntem nefericiți și incapabili să apreciem și să ne bucurăm de ceea ce avem.

Motivul 2 – Presiunea din partea societății

Încă de mici suntem învățați să judecăm oameni și ni se oferă cele mai ciudate sfaturi când vine vorba de relații.

Dacă ești femeie, ți se va aminti constant că ai un ceas biologic care ticăie. Dacă depășești o vârstă trebuie să te mulțumești cu orice.

Dacă ești bărbat, mama ta va avea sigur ceva de spus vis-a-vis de alegerea ta. De multe ori renunțăm la relații în care suntem fericiți doar de dragul societății sau a părinților. Nu ne încadrăm în tiparul pe care societatea îl cere și mai bine să fim nefericiți decât să fim criticați, nu-i așa?
Cred că a venit momementul în care să lăsam toate ideile cu care am fost îndoctrinați și să alegem ceea ce ne face fericiți. Nu contează ce vârstă avem, nu contează ce vârstă are partenerul nostru. Când facem o alegere trebuie să o facem cu sufletul și vom simți că este alegerea bună.

Motivul 3 – Suntem mama răniților

Sunt persoane atrase de oameni răniți. Oameni care nu s-au refăcut după relațiile anterioare, oameni pe care vor să-i „repare”. De fapt, noi suntem cei răniți și nu avem puterea de a ne repara. Din acest motiv pentru care alegem să-i reparăm pe alții.

Oferim răbdare, dragoste, sprijin și în adâncul nostru ne dorim același lucru de la cel de lângă noi. Din păcate, el nu ne va putea oferi acestea, decât în momentul în care își va repara propriile răni. În alegerea noastră de a pune pe altcineva pe primul loc,  pentru o perioadă de timp uităm de nemulțumirile noastre. Să nu uităm că ele rămân acolo până în momentul în care le acceptăm și  le rezolvăm.

Dacă te-ai regăsit în acest tipar, ai face bine să îți acorzi timp, să te vindeci și să renunți la titlul de „mama/tata răniților”.

* * *

Fiecare relație ne oferă o lecție și ne va ajuta să ne dezvoltăm. Chiar dacă nu sesizăm acest lucru, relațiile ne oferă oportunitatea de a ne dezvolta personal și de a învăța din ceea ce facem greșit. Dacă simți că fiecare relație e la fel, înseamnă că nu am învățat nimic.  Ar fi momentul să analizezi prin tot ceea ce ai trecut și să vezi unde ai greșit. Nu putem fi blocați la infinit lângă un partener greșit sau într-o relație în care suntem nefericiți.

Fiecare moment de cumpănă dintr-o relație ne oferă sansa de a analiza de ce am ajuns acolo și cum putem ieși din impas. Dacă rezolvarea ne face fericiți, atunci am alegerea noastră a fost una bună. Dacă rezolvarea nu a dus la schimbarea stării de nefericire înseamnă că nu am schimbat nimic și nu am reușit să vedem adevărata problemă.

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.