Home / Psihologie / Ce este motivația?
ce este motivatia unmotiv.ro

Ce este motivația?

Motivația este o stare pe care fiecare dintre noi o poate defini într-un mod diferit. De-a lungul timpului, mulți psihologi și filosofi au încercat să definească motivația. În prezent, motivația este un subiect des dezbătut, în mare parte de psihologi. Totuși ce este motivația?

Motivația poate fi ceea ce determină o persoană să acționeze într-un anumit fel sau să dezvolte o încliniație către un comportament specificKast şi Rosenzweig

Motivația ne dă superputeri?

De foarte multe ori s-a întâmplat să acționăm într-o anumită ipostază de parcă am fi avut super-puteri. Cu siguranță, în acel moment nu ne-am putut explica ce s-a întâmplat cu noi, dar am fost fericiți de rezultat. Au mai fost situații în care am căutat acea forță, dar nu am găsit-o. Situațiile respective, posibil să nu fi fost chiar ceea ce ne doream noi cu adevărat.

În momentele în care ne încăpățânăm să realizăm ceva doar pentru a demonstra că putem și nu pentru că ne dorim acel ceva, ne stricăm echilibrul interior. Riscăm să ne îndreptăm spre eșec. Fără să ne dăm seama, dezvoltăm comportamente infantile. Devenim nervoși și dificili în relațiile cu cei din jur. Înainte să îți găsești motivația, întreabă-te dacă ceea ce urmează să faci este pentru tine, sau pentru cei din jur.

„Motivația este forța internă care ne determină să acționăm pentru a ne satisface nevoile primare” – Yorks

Nevoile primare sunt cele aflate la baza piramidei lui Maslow: nevoi fiziologice, de bază și biologice precum nevoia de hrană, apă, somn etc. Fiind cele mai importante nevoi, mereu o să găsim o motivație pentru a le satisface. Cel mai bun exemplu, ar fi cel al omului preistoric. El parcurgea distanțe foarte mari în căutarea hranei. Apariția focului am putea să o legăm tot de o motivație ce avea la bază satisfacerea unor nevoie primare.

Motivația este o forță interioară unică

„Motivația este rezultatul unor tensiuni interioare și a nemulțumirilor noastre cu privire la nevoile noastre, cele mai importante, ce nu sunt satisfăcute” – Dessler

Teoria lui Dessler se aplică ușor în toate cazurile în care alegem să facem schimbări radicale în viața noastră. În momentul în care nu mai suntem mulțumiți de locul de muncă, adunăm în noi toate nemulțumirile zilnice. Acestea le transformăm în tensiune, ce ne va aduce o stare de disconfort.

În momentul în care o situație banală, dar deranjantă, are loc la serviciu, explodăm. Acea situație este picătura ce a umplut paharul motivației. Rezultatul ei poate fi fi demisia. Toată această tensiune adunată în noi, ne va motiva să facem ceva pentru dezvoltarea noastră profesională. La final ne va duce spre un nou loc de muncă.

„Doar nevoile nesatisfăcute pot fi sursa motivației” – Maslow

Cu siguranță, nemulțumirile ne vor face să luptăm mai mult și mai bine pentru ceea ce ne dorim. Dacă am picat un examen, vom fi mult mai motivați să învățăm pentru acel exament, decât dacă l-am fi luat cu o notă de trecere, dar ne-am dori să mărim acea notă.

Gradul de motivație poate fi explicat tot prin nevoile explicate de Maslow în piramida sa. Un examen picat ne pune sub semnul întrebării nevoia de securitate personală, pentru că ne afectează direct siguranța finalizării anului universitar. Această nevoie se află pe nivelul 2. În cazul în care ne dorim să ne mărim nota luată într-un examen, dorința noastră va corespune nivelurilor 4 și 5, cel al stimei de sine și al autorealizării. Nevoia nesatisfăcută de pe nivelul 2 va crea o motivație mult mai mare, decât nevoia nesatisfăcută de pe nivelul 4 sau 5.

Ce este motivația?

Putem spune că motivația este un element esențial al reușitei noastre. E necesar totuși să nu uităm de echilibrul nostru interior și de ceea ce ne dorim noi să facem. În momentul în care lăsam dorințele celor din jur să fie mai presus de propriile noastre dorințe, nu va exista acel motiv care ne să transforme în învingători.

Motivația o vom găsi în dorința noastră interioară și va genera o energie unică de a acționa și ne va oferi determinarea de care avem nevoie pentru a deveni cea mai bună versiunea a noastră.

Pentru tine ce este motivația?

Sursa foto: www.pexels.com

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.